Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τα σενάρια της Ευρωλίγκας

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες μετατράπηκε ο όμιλος του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Κάθισα και έβγαλα όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για την τελευταία αγωνιστική που δεν είναι και λίγα αφού ουσιαστικά μετά τη νίκη της Κάχα μπήκαν στο κόλπο της πρόκρισης πέντε ομάδας. Αν μάλιστα χθες είχε νικήσει η Σιένα τη Μπαρτσελόνα θα ήταν πολύ πιθανό ακόμη και φινάλε με πενταπλή ισοβαθμία κάτι που δεν θα είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της διοργάνωσης. Τώρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα μόνο για τετραπλές ή τριπλές ισοβαθμίες στις επίμαχες θέσεις....΄Για να μην τα επαναλαμβάνω θυμίζω το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής: Ολυμπιακός- Χίμκι, Κάχα- Σιένα, Μπαρτσελόνα- Μακάμπι.
Σενάριο 1... Νίκη Ολυμπιακού, ήττα Μακάμπι. Κατάταξη: 2. Ολυμπιακός, 3. Μακάμπι, 4. Νικητής Κάχα-Σιένα.
Σενάριο 2... Νίκη Ολυμπιακού, νίκη Μακάμπι. Κατάταξη: 2. Μακάμπι, 3. Ολυμπιακός, 4. Νικητής Κάχα- Σιένα.
Σενάριο 3...Ήττα Ολυμπιακού, ήττα Μακάμπι, νίκη Κάχα. Τερματίζει δεύτερη η Χίμκι και οι υπόλοιπες θέσεις κρίνονται με βάση τη διαφορά πόντων στη νίκη της μέσα στο ΣΕΦ. Με διαφορά μέχρι 11 πόντους μένει εκτός η Μακάμπι, η Κάχα τερματίζει 3η και ο Ολυμπιακός 4ος. Με διαφορά από 12 πόντους και πάνω η Κάχα είναι τρίτη, η Μακάμπι 4η και μένει έξω ο Ολυμπιακός.
Σενάριο 4...Ηττα Ολυμπιακού, ήττα Μακάμπι, νίκη Σιένα. Η Χίμκι είναι και πάλι 2η ανεξάρτητα εύρους νίκης της αλλά ρυθμίζει πάλι την υπόλοιπη κατάσταση με τη νίκη της. Με νίκη από 1 έως 19 πόντους η Μακάμπι περνάει 3η και ο Ολυμπιακός 4ος, ενώ αν νικήσει με 20 ή περισσότερους πόντους περνάει ως 4η η Σιένα και μένει έξω ο Ολυμπιακός.
Σενάριο 5...Ηττα Ολυμπιακού, νίκη Μακάμπι, νίκη Κάχα. Η Μακάμπι σίγουρα 2η και από εκεί και πέρα όλα κρίνονται πάλι από το αποτέλεσμα του αγώνα στο ΣΕΦ. Η Χίμκι με νίκη μέχρι 2 πόντους περνάει ως 4η και ο Ολυμπιακός τερματίζει 3ος ενώ μένουν έξω οι Ισπανοί. Με νίκη από 3 μέχρι 12 πόντους Χίμκι και Ολυμπιακός αλλάζουν θέσεις (3οι οι Ρώσοι, 4ος ο Ολυμπιακός) και μένει πάλι έξω η Κάχα. Από 13 πόντους και πάνω έχουμε Χίμκι (3η), Κάχα (4η) και εκτός τον Ολυμπιακό.
Σενάριο 6...Ηττα Ολυμπιακού, νίκη Μακάμπι, νίκη Σιένα. Ισως η πιο μπερδεμένη κατάσταση από όλες! Οι τρεις πιθανοί ισόβαθμοι (Χίμκι, Ολυμπιακός και Ιταλοί) έχουν αυτή τη στιγμή στα μεταξύ τους παιχνίδια τους εξής συντελεστές πόντων: Ολυμπιακός +4, Σιένα 0, Χίμκι -4. Εάν η Χίμκι νικήσει μέχρι 3 πόντους περνάει 3η η Σιένα και 4ος ο Ολυμπιακός. Εάν η Χίμκι νικήσει με 4 πόντους διαφορά τότε και οι τρεις ομάδες θα έχουν νέα(!!!) ισοβαθμία και στη διαφορά πόντων με συντελεστή για όλες μηδέν! Σε αυτή την περίπτωση θα μετρήσει η συνολική διαφορά πόντων σε όλους τους αγώνες του ομίλου με τη Χίμκι να παίρνει την 3η θέση, τον Ολυμπιακό 4ο και τη Σιένα να μένει έξω. Με νίκη της Χίμκι από πέντε πόντους και πάνω η Χίμκι είναι 3η, η Σιένα 4η και ο Ολυμπιακός 5ος.
Γενικά συμπεράσματα: Η Μακάμπι με νίκη είναι σίγουρα 2η... Η Χίμκι με νίκη περνάει 100% αλλά με ήττα μένει έξω... Ο ηττημένος του αγώνα Κάχα- Σιένα μένει σίγουρα έξω, ενώ ο νικητής θέλει είτε ήττα της Χίμκι, είτε νίκη της με διαφορά πάνω από 5 πόντους για να περάσει!!! Ο Ολυμπιακός αντέχει ακόμη και ήττα μέχρι 4 πόντους αλλά από εκεί και πάνω μένει έξω.
Για τον όμιλο του Παναθηναϊκού είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αφού η ΤΣΣΚΑ κλείδωσε ουσιαστικά την πρώτη θέση έχοντας όλες τις ισοβαθμίες με το μέρος της μετά και το +9 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, εκτός αν γνωρίσει μια ήττα μεγάλης έκτασης στο ΟΑΚΑ.  Ο Παναθηναϊκός με ήττα από τους Ρώσους μένει 4ος και παίζει προημιτελικά με τη Μπαρτσελόνα και μειονέκτημα έδρας. Σε περίπτωση νίκης του με 23 πόντους διαφορά και παράλληλα νίκη της Ρεάλ επί της Εφές τερματίζει 1ος με τη Ρεάλ 2η και την ΤΣΣΚΑ 3η μέσω τριπλής ισοαβαθμίας. Πιο λογικό φαίνεται το σενάριο νίκης του Παναθηναϊκού με 4 πόντους διαφορά και νίκης της Εφές μέσα στη Μαδρίτη όπου η ελληνική ομάδα παίρνει τη 2η θέση πίσω από την ΤΣΣΚΑ και μπροστά από Εφές (3η) και Ρεάλ (4η). Στον ίδιο συνδυασμό αποτελεσμάτων (νίκη ΠΑΟ, νίκη Εφές) οι πράσινοι αν φτάσουν στο +26 παίρνουν την πρώτη θέση με την ΤΣΣΚΑ 2η και τους Τούρκους 4ους.
Πάντως το καινούργιο σύστημα διεξαγωγής του ΤΟΠ-16 αποδείχθηκε μια από τις καλύτερες ιδέες του Μπερτομέου. Φοβερές ανατροπές, μεγάλες ανακατατάξεις, ενδιαφέρον μέχρι τέλους αλλά και τίμημα την εξόντωση των ομάδων και των παικτών με πολύ βαρύ πρόγραμμα, συνεχείς αγώνες και πολλές μετακινήσεις...

2 σχόλια:

  1. Κουρούνα γνωρίζεις αν ο Παναθηναικός σκέφτεται να ασχοληθεί με ξένο παίκτη ή μπααααα....και έχει ο Θεός. Νομίζω η χθεσινή ήττα, φανερώνει την ανάγκη για έναν γκαρντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποτίθεται ότι στην παρούσα φάση η ομάδα δεν πήρε παίκτη για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες λόγω ΤΟΠ-16. Αλλά όσο ο καιρός περνάει το βλέπω χλωμό να παίρνει παίκτη. Οταν και αν το αποφασίσει δεν θα μπορεί να βρει παίκτη που να αξίζει τον κόπο η φασαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή